Paniek

'Ik heb al een paar aanvallen gehad. Het is echt niet goed. Ik krijg ze plotseling: in de supermarkt, op kantoor en laatst tijdens het autorijden. Mijn hart gaat tekeer, ik ga zweten en trillen en ik ben duizelig. Het voelt alsof ik ga flauwvallen. Het is zo erg, dat ik soms het gevoel heb dat ik dood ga.'

Hoe herken je het?

De eerste paniekaanval komt meestal als een donderslag bij heldere hemel. Je wordt op een onverwacht moment overvallen door nare lichamelijke sensaties als duizeligheid, hartkloppingen, misselijkheid, zweten, trillen en beven. Dit roept veel ongemak en angst op, zoals de angst om de controle te verliezen, om flauw te vallen of om dood te gaan. Meestal duurt zo'n aanval tien tot dertig minuten en zakt het daarna geleidelijk weg.

Na een eerste paniekaanval volgen vaak meerdere aanvallen in de dagen of weken daarna. Mensen met paniekklachten worden vaak bang voor een volgende paniekaanval en gaan veiligheidsmaatregelen treffen of risicovolle situaties vermijden. Mogelijke veiligheidsmaatregelen zijn het continu in de gaten houden van de uitgang, het altijd paraat hebben van een mobiele telefoon of veel geruststelling vragen aan anderen. Situaties die vermeden worden zijn bijvoorbeeld situaties waarin eerder een paniekaanval plaatsvond, situaties waaruit ontsnappen moeilijk is of situaties waar het gênant is om in paniek te raken. Uiteindelijk kan deze vermijding je leven behoorlijk beperken. Je durft niet meer te reizen, je werk of studie heeft er onder te leiden, je gaat afspraken met vrienden afzeggen en je raakt steeds meer geïsoleerd.

Wil jij van je paniekaanvallen af?

Met de juiste behandeling zijn paniekklachten gelukkig goed te behandelen. Blijf daarom niet onnodig met deze klachten rondlopen en voorkom dat de klachten toenemen. De psychologen van Psychologiepraktijk UP zijn gespecialiseerd in angstklachten en ondersteunen dagelijks mensen met klachten die uiteenlopen van beginnende tot ernstige paniekklachten.

Een afspraak maken of een vraag stellen?
Neem vrijblijvend contact op met UP

Wil je weten wat UP voor jou kan betekenen?
Lees hier meer over onze werkwijze

Wij kunnen je helpen bij:
Paniek
Dwang
Angst
Onzekerheid en sociale angst
Piekeren
Depressie
Burn-out
Relaties
Leefstijl
Iets anders