Hartcoherentietraining

'Je moet echt beter naar je lichaam luisteren'. Als je last hebt van stress of spanningsklachten, heb je dit advies waarschijnlijk weleens gehoord. Maar hoe doe je dat dan, en wat zegt je lichaam eigenlijk over jouw gezondheid?

Hoe reageert ons lichaam op stress?

Stress voor een examen, anticiperen op het verkeer, relaxen op de bank, schrikken van een onverwacht geluid; je lichaam past zich voortdurend aan de omstandigheden aan en stelt je in staat om in actie te komen of juist te ontspannen. Als je lichaam stressprikkels ontvangt, bereidt het zich voor om in actie te komen; je hartslag verhoogt, je ademhaling versnelt en je spieren worden aangespannen. Deze automatische reactie van het lichaam is nodig voor een fight or flight response (vecht- of vluchtreactie).

Wanneer ontstaan stressprikkels?

Ons lichaam reageert niet alleen op daadwerkelijk gevaar, zoals een brand. Het reageert ook op gevaren die nog niet hebben plaatsgevonden - gevaren die we verwachten. De verwachting om te laat te komen, een examen te moeten doen of het werk niet af te krijgen, is al voldoende reden om gestrest te raken. Het lichaam bereidt zich in dat geval voor op actie zonder dat dit nodig is. Deze reactie belast het lichaam (onbewust) erg en ons stressalarm raakt ontregeld. Overmatige stressreacties van het lichaam hangen samen met angst, depressie, aandachtsstoornissen, chronische spierspanning, slaapproblemen en hoge bloeddruk.

Hoe reageert jouw lichaam op stress? Doe de stresscheck!

Het stressniveau van jouw lichaam kan bepaald worden aan de hand van de schommelingen van je hartslag: de hartcoherentie. Bij gezonde mensen klopt het hart sneller bij het inademen en trager bij het uitademen. Als je veel stress hebt of angstig of depressief bent, dan is dit patroon in de hartslag verstoord. Dit verschil, dat niet met de hand te meten is, geeft veel informatie over je psychische gesteldheid.

Wat is de oplossing voor stress?

Bij Psychologiepraktijk UP zien we hartcoherentietraining als een waardevolle toevoeging op cognitieve gedragstherapie. In de training wordt de hartcoherentie gemeten door middel van biofeedback, een volledig pijnloze methode. Je leert hoe jouw lichaam reageert op verschillende stressprikkels en hoe je jouw lichamelijke reacties kunt beïnvloeden met zelfregulatie- en ademhalingsoefeningen. Tijdens de meting zie je op een beeldscherm de schommelingen in je hartslag en bereik je de juiste balans door te kijken naar foto's en filmpjes of door het spelen van videogames. Voor een optimaal resultaat raden wij aan om ook thuis te oefenen met de biofeedbackapparatuur. Bij praktijk UP is het mogelijk om de apparatuur te lenen tijdens de behandeling.

Is deze training iets voor jou?

Hartcoherentietraining wordt in Psychologiepraktijk UP succesvol toegepast bij de volgende klachten:

Daarnaast kan hartcoherentietraining worden ingezet voor het verbeteren van je (sport)prestaties en in het proces van gewichtsverlies.

Spreekt onze werkwijze jou aan?
Neem vrijblijvend contact op met Up

Wij kunnen je helpen bij:
Paniek
Dwang
Angst
Onzekerheid en sociale angst
Piekeren
Depressie
Burn-out
Relaties
Leefstijl
Iets anders