Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een zeer effectieve therapievorm. Volgens multidisciplinaire richtlijnen is deze therapie de voorkeursbehandeling voor onder andere angstklachten, milde depressies, eetstoornissen, alcoholverslaving, impuls- en psychosomatische problemen, paniekaanvallen en burn-outs.

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedragstherapie en cognitieve therapie. De focus van de behandeling ligt op het heden en de toekomst. Samen met je behandelaar vorm je een team, en samen onderzoeken jullie actief waar jij in concrete situaties tegenaan loopt en wat je kunt doen om je klachten te verminderen.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Tijdens de sessies onderzoeken we de invloed van je gedachten op je gevoelens. Gedachtes zijn er immers voortdurend en hebben - soms zonder dat we het in de gaten hebben - veel invloed op hoe wij ons voelen.

Stel je eens voor: 
Je ligt in bed. Opeens hoor je een krakend geluid vanuit de woonkamer. Je kunt dan denken: 'Help, een inbreker!' (gedachte). Je wordt bang (gevoel) en je pakt je telefoon om het alarmnummer te bellen (gedrag). 

Je zou echter ook kunnen denken: 'Hé, het hout van de vloer zet uit door de warmte' (gedachte). Je blijft rustig (gevoel) en draait je op je zij om verder te slapen (gedrag).

Eén en dezelfde situatie kan dus verschillende gedachten oproepen, en deze gedachten kunnen leiden tot verschillende gevoelens en gedragingen. Bij cognitieve gedragstherapie onderzoeken we jouw denkpatroon. Je leert onderscheid te maken tussen helpende en niet-helpende gedachten. Bovendien leer je hoe je jouw gedachtepatroon kunt doorbreken en sturen.

Het veranderen van gedrag?

Gedragstherapie is gericht op het veranderen van gedrag. Door eerdere ervaringen en door je persoonlijkheid heb je bepaalde gedragsneigingen ontwikkeld. Waar de ene persoon bijvoorbeeld geneigd is om gekke bekken te trekken voor de camera, is de ander geneigd om snel weg te duiken. In de sessies onderzoeken we jouw gedragspatroon. We brengen de gedragingen in kaart die jouw klachten in stand houden en we oefenen stap voor stap met ander gedrag.

Therapie op maat!

Bij Psychologiepraktijk UP maken we een behandeltraject op maat, die helemaal is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De psychologen van UP zijn flexibel en creatief, waardoor de oefeningen en sessies specifiek op jouw klachten afgestemd kunnen worden. Heb je liever geen wekelijks gesprek of durf je thuis niet te oefenen met ander gedrag? Wij denken graag met je mee. Een korter intensief traject of sessies op locaties behoren tot de mogelijkheden.

Spreekt onze werkwijze jou aan?
Neem vrijblijvend contact op met Up

Wij kunnen je helpen bij:
Paniek
Dwang
Angst
Onzekerheid en sociale angst
Piekeren
Depressie
Burn-out
Relaties
Leefstijl
Iets anders