Angst

Raak jij in paniek bij het zien van bloed of krijg je het Spaans benauwd bij het zien van een hond? Stel jij tandartsbezoeken al jaren uit, omdat je er zo tegenop ziet? Of zou je graag een verre reis maken, maar durf je dat vliegtuig niet in?

Hoe herken je het?

Iedereen is weleens angstig. Dit is gezond, want angst beschermt ons tegen gevaar. Soms kan een angst echter ook ongezond zijn, namelijk wanneer je extreem bang bent voor bepaalde situaties, objecten, activiteiten of personen, zonder dat daar reden voor is. 

Veelvoorkomende angsten zijn gericht op:

Vaak kun je met een specifieke angst goed leven. De dingen waar je bang voor bent, komt je niet elke dag tegen en zijn relatief makkelijk te vermijden. Toch kun je door een angst ook aardig belemmerd worden in je functioneren. De angst kan ervoor zorgen dat je continue op scherp staat en paraat staat om te kunnen vluchten. Ook zijn er situaties denkbaar waarin vermijden niet (langer) mogelijk is of de angst zelfs levensbedreigend is. Denk bijvoorbeeld aan een moeder met vliegangst van wie de dochter naar Amerika emigreert. De moeder zal niet meer in staat zijn om haar dochter te bezoeken. Een ander voorbeeld is het uitstellen van een noodzakelijke medische behandeling vanwege een angst voor bloed.

Wil je jouw angsten overwinnen?

Wij weten hoe moeilijk het kan zijn om je angsten onder ogen te zien. Zet nu een eerste stap en neem vrijblijvend contact op met Psychologiepraktijk UP. Wij ondersteunen je in jouw eigen tempo, zodat je je doelen behaalt.

Een afspraak maken of een vraag stellen?
Neem vrijblijvend contact op met UP

Wil je weten wat UP voor jou kan betekenen?
Lees hier meer over onze werkwijze

Wij kunnen je helpen bij:
Paniek
Dwang
Angst
Onzekerheid en sociale angst
Piekeren
Depressie
Burn-out
Relaties
Leefstijl
Iets anders